• Architects Who Run
    Just in time for summer, a semi-serious essay on the importance of running for architects.
    Block HTML text
  • Trends in Residential
    Local CRAN members respond to national projections in home design.
    Block HTML text
  • Directory
    Become a Signature Firm.
    Block HTML text
South Hills Retirement Residence
A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.
The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.
Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.
Interior atrium space for resident activities under construction.
Former view of the swimming pool.
The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.
Extent of selective demolition.
The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.
Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.
The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Former view of the swimming pool.

Former view of the swimming pool.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

Extent of selective demolition.

Extent of selective demolition.

Extent of selective demolition.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

Columns

  • Architects Who Run

    A Semi-Serious Essay on the Importance of Running for Architects

  • Trends in Residential Design

    Local CRAN Members Respond to Projections

  • An Ethical Client Relationship

    A Guide for Working Together

August @ the AIA

It’s the dog days of summer, and whether you find yourself shaking the sand out of your flip flops or daydreaming while staring out at that clear blue sky, it’s time to find your focus and start thinking about Design Awards. Entries, for both local and national design competitions, are due this month. For the emerging professionals, there is the deadline to apply to PALM, AIA Pennsylvania’s new state initiative to promote dialogue and mentorship, as well as the Paula Maynes AIA Pennsylvania ARE Grant, with applications due on August 12th and 31st, respectively. And don’t forget about the Young Architects Studio Competition, Vision PGH 2050. Looking for More Visibility? Interested in media attention for your project or firm? Get advice from PR professional...

Read More

Recent News

  • Collecting Cans

    CANstruction Pittsburgh’s 2016 Award-winning Structures

  • Small Project, Big Award

    Local Firm Wins AIA Small Project Award

  • AIA+2030: Climate Responsive Design at Chatham University’s Eden Hall

    A Recap of the Most Recent AIA+2030 Session

The Paula Maynes AIA Pennsylvania ARE Grant

Aug 31, 2016

Read More

Upcoming Events