• Architects Who Run
    Just in time for summer, a semi-serious essay on the importance of running for architects.
    Block HTML text
  • Trends in Residential
    Local CRAN members respond to national projections in home design.
    Block HTML text
  • Directory
    Become a Signature Firm.
    Block HTML text
  • An Ethical Client Relationship
    A guide to help create an ethical and productive architect-client relationship that will last throughout any project.
    Block HTML text
  • Sound of Conversation
    Thursday, July 14th - Mark Your Calendar for PechaKucha Night Pittsburgh Vol. 24!
    Block HTML text
South Hills Retirement Residence
A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.
The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.
Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.
Interior atrium space for resident activities under construction.
Former view of the swimming pool.
The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.
Extent of selective demolition.
The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.
Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.
The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

A 2012 Design Pittsburgh award-winning project in the category of Historic Preservation, as well as having earned a Green Design Citation, the South Hills Retirement Residence was designed by Rothschild Doyno Collaborative in collaboration with Thoughtful Balance. Photography by Denmarsh Photography.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

The former South Hills High School occupies a full city block in Mount Washington. After sitting vacant for 20 years, the adaptive reuse of this prominent building creates 106 units of housing, community spaces, and 12,000 square feet of commercial space.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Well-crafted, riveted, exposed steel auditorium truss at the top floor was revealed by demolition and featured.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Interior atrium space for resident activities under construction.

Former view of the swimming pool.

Former view of the swimming pool.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

The removal of the swimming pool and the creation of a garden provides a great amenity to residents. Carving the central outdoor space exposed two stories of previoulsy buried facade, bringing new activity and natural light to formerly unused spaces. Areas of the new facade were infilled with brick to complement the historic detailing, while remaining true to its own time.

Extent of selective demolition.

Extent of selective demolition.

Extent of selective demolition.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

The transformation of paving to lawn and plantings creates a focal point for the overlooking units and is an amenity for the ground floor commercial spaces. Previously buried spaces are now connected to the outside through views, a new balcony, and a ground floor entrance to the courtyard. The new two story volume and exterior balcony connects the front entry to views of the lower yard beyond.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

Large openings were constructed between floors to connect interior and exterior community spaces and to provide a focal point for resident activities. Original railings found on site were restored for reuse in the central gathering space.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

The project incorporates innovative building systems including a cogeneration plant and a photo-voltaic array. These two features provide nearly 70% of the building’s power. The project received a LEED Gold Certification from the U.S. Green Building Council.

Columns

  • Architects Who Run

    A Semi-Serious Essay on the Importance of Running for Architects

  • Trends in Residential Design

    Local CRAN Members Respond to Projections

  • An Ethical Client Relationship

    A Guide for Working Together

AIA+2030: Climate Responsive Design at Chatham University’s Eden Hall

The summer evening was idyllic. Not too hot, with a slight breeze from the northwest and white fluffy clouds. Over 30 participants stood at the highest point in Allegheny County, absorbing the fresh air and abundant sunlight, experiencing the inception of tomorrow’s college campus: Chatham University’s Eden Hall. The college was the host of AIA Pittsburgh’s third session of the AIA+2030 Professional Series, focusing on “Climate Responsive Design,” and the venue was perfect. We would start with a baseline, including terminology, strategies, climatology, technical applications, and case studies, presented by Christine Mondor, AIA of evolveEA. Next, a very informative history lesson from Charles Rosenblum of Carnegie Mellon University was presented. He would explain through local and regional cases how people...

Read More

Recent News

  • What Should Pittsburgh Look Like in 2050?

    Young Architects Studio Competition 2016

  • July @ the AIA

    Gearing up for Design Pittsburgh

  • June @ the AIA

Call for Applicants: Leadership Institute for Emerging Professionals

Jul 28, 2016

AIA Pittsburgh’s Foundation for Architecture is looking for people who want to… Learn lifelong skills to build their leadership capacity Improve their ability to work with others Broaden their perspective on the profession Take greater control of their career trajectory Have a greater sense of purpose Learn more! Eligibility Interested applicants must be an Associate AIA member or an AIA member licensed for 10 years or less. Class size is limited. Application process is competitive. Selected participants will be required to sign a commitment statement with signed acknowledgment and support from their firm/place of employment.  How to Apply Download the application. Send the application and attached required documents to the Foundation at foundation@aiapgh.org by midnight on July 28, 2016.

Read More

Upcoming Events